Culoarea este una dintre caracteristicile importante ale vinului. Nuanta bauturii depinde de soiul de struguri, perioada de interactiune a sucului de struguri cu pulpa (coaja, seminte si pulpa), invechirea in butoi de stejar si interactiunea cu oxigenul.
Culoarea vinului este determinată în mare măsură de culoarea strugurilor, precum și de tipul de fermentație al sucului de struguri - cu sau fără pulpă.
Pentru a face vin alb, strugurii sunt presați și se îndepărtează sâmburele și cojile înainte de fermentare. Pentru a se face roșii, fructele nu se curăță de coajă, ci doar se zdrobesc și apoi se presează și se pun în cuve unde mustul este fermentat împreună cu pulpa.
Majoritatea soiurilor de struguri roșii au suc alb-verzui, iar culoarea băuturii provine din pigmenții din piele.
Vin roz
Vinul trandafir este un produs obținut din struguri roșii. Mustul se lasa la fermentat impreuna cu coji, dar doar cateva ore, dupa care se indeparteaza.
Într-un timp atât de scurt, colorarea și taninurile nu au timp să treacă complet în must, așa că vinul nu iese roșu, ci roz. Printre altele, vinul acestei nuanțe poate fi obținut prin combinarea unor băuturi de diferite soiuri.
Vin portocaliu
Formal, vinurile portocalii sunt clasificate drept albe. Practic, astfel de băuturi sunt păstrate în qvevri - vase mari ceramice săpate în pământ.
Cum să judeci vinul după culoare
Există trei parametri pentru aprecierea culorii unui vin: puritatea, intensitatea și nuanța.
Puritatea culorii
Vinul care respectă GOST trebuie să fie transparent, fără sedimente. Culoarea indică faptul că a fost filtrat din particulele de materie primă.
Intensitatea culorii
Vinul vine în nuanțe clare, medii și profunde.
Dacă turnați vin limpede într-un pahar, tulpina va fi clar vizibilă. Cu nuante medii, tija paharului nu va mai fi vizibila foarte clar aceasta este o culoare de intensitate profunda.
Nuanta de culoare
Nuanțele vinurilor albe sunt clasificate de la ușoare la mai saturate:
lămâie (lămâie, uneori cu tentă verde);
de aur;
chihlimbar (chihlimbar, o nuanță de vinuri „portocalii”).
Porturile albe învechite și sherry-urile au o nuanță maro.
Nuanțe de vinuri trandafiri:
roz ;
somon;
cupru
Acesta din urmă se obține prin învechirea vinului rose în butoi
Nuanțe de vinuri roșii:
rodie;
rubin,
Violet;
maro .
Comentarii
Trimiteți un comentariu